Crònica d’una mort anunciada

Sobre els anys 80, i seguint el model català, es va començar a dissenyar el model sanitari per a les nostres comarques. Va ser llavors quan la dreta nacionalista, amb el beneplàcit de la dreta espanyola i la pseudo esquerra sigui la catalana o l’espanyolista, va decidir fraccionar i repartir-se la sanitat al territori conegut com a província de Tarragona.

A Tarragona ciutat, governada aleshores per CiU, es va decidir potenciar Santa Tecla, un centre que estava enfonsat, i se li va donar tota l’atenció Sanitaria amb atribucions des de la Rambla Vella tarragonina fins al límit de la província amb la veïna de Barcelona, a més de Vila-seca.

A la zona de Reus, sota la influència del govern del PSC (més tard amb suports d’ERC, i d’IC) es va crear Sagesa, que és un model que després es va estendre a la sanitat d’altres comarques, des de Reus cap al límit de l’Aragó per una part i al país valencià per l’altre (és a dir, totes les Terres de l’Ebre).

Finalment, a Tarragona es va crear l’empresa publica GIPSS, que gestionava el centre de Casablanca, posteriorment el centre sociosanitari Francolí i el CAP Muralles. L’Hospital Universitari Joan XXIII era el centre de referència al territori.

Així van anar passant els anys i consolidant-se aquests models que coexistien, fins al 2011 que van començar les retallades. En aquell moment, governant la dreta nacionalista, els poders fàctics de la sanitat de Tarragona van començar a actuar per contribuir a donar l’estocada final al sistema públic de salut i menjar-se tot el que fora rentable amb la finalitat fer negoci: es va convertir el CAP Muralles en una EBA (2013), i tots els pacients que abans eren derivats a Joan XXIII a partir d’aleshores se’ls va derivar a la Tecla.

A la vista dels bons resultats (empresarials, és clar, no per als usuaris dels centres públics sotmesos a llistes d’espera i condiciones de massificació) l’any 2013 van signar un conveni de col·laboració, que suposava el desmantellament definitiu de la sanitat publica de Tarragona en benefici del model de sanitat privada.

Des de 2011que la reducció del pressupost a l’Hospital Joan XXIII, el centre de referència de la província, ha estat progressiu. Dels 127 milions que tenia aleshores, s’ha passat als 110 de l’any 2013, i enguany la retallada ha estat de 7 milions menys en relació a l’any passat.

En el desenvolupament del conveni de col·laboració es va detectar que l’únic que els posava traves era el gerent provincial de l’ICS, però això es va resoldre ràpidament fent-lo fora i portant un nou gerent des de Barcelona, amb total desconeixement de la realitat de Tarragona. Des d’aleshores ja hi ha una “santíssima trinitat sanitària tarragonina” representada per Adsera (Santa Tecla) , Mercade (Delegat Territorial de Salut a Tarragona) i Fuentes (GIPSS).

Sense cap entrebanc i amb totes les “benediccions”, va començar el procés per a desplegar el nou model de negoci. La primera acció es va materialitzar en la signatura d’un conveni de col·laboració, sota la direcció d’Albert Pons (alies el sinergies, un personatge buscat per a desenvolupar aquet tinglado, segons diuen “per millorar la sanitat de tarragonina”, però per a la CGT l’objectiu és clar: fer negoci i afavorir la Xarxa Santa Tecla.

Cal explicar que l’organisme que dirigeix tot aquest procés és el consell d’administració de l’empresa publica GIPSS, del qual formen part el gerent provincial de l’ICS (que també és gerent d’aquest Institut), Fuentes i Adsera (que pel fet de ser el director gerent de la Xarxa Santa Tecla i haver estat declarada la seva incompatible per una resolució del Parlament de Catalunya, continua al consell d’administració).

Amb la nova superestructura de sinergies, s’ha nomenat coordinadors dels diferents serveis, amb el consegüent augment de les despeses mentre per una altra part es tanquen serveis, restringeixen proves diagnostiques i llits amb l’excusa de l’estiu, augmentant les llistes d’espera … perquè no hi ha pressupost.

Aquest desgavell només busca augmentar les assignacions de la privada de Tarragona, recursos que utilitzarà per millorar les seves instal·lacions, mentre de l’hospital de referència, Joan XXIII, ja ni se’n parla.

DAVANT AQUESTA AGRESSIÓ ALS DRETS D’UNA SALUT PÚBLICA, CRIDEM A LA CIUTADANIA A MOBILITZAR-SE EN CONTRA D’AQUET INTENT D’ANIQUILAMENT DE LA SANITAT PÚBLICA

Secció sindical de CGT a l’Hospital Joan XXIII

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s