LA CIUTAT DE REUS, REFERENT EN L’OCI NOCTURN?

Ens trobem a l’any 2014, sis anys després de l’esclat de la crisi sistèmica del capitalisme, i justament quan s’està fent més evident com les classes dominants estan carregant el pes d’aquesta crisi a les espatlles de la classe treballadora.
Davant d’això, el jovent no som cap excepció a l’hora de rebre els efectes de l’aplicació de les mesures neoliberals, les conseqüències de les quals són ja molt evidents: més del 50% d’atur juvenil, contractes precaris i de misèria, augment de les taxes universitàries…
Molts i moltes ens preguntem com és que el jovent, que en front d’aquesta ofensiva de les classes dominants ja no hi tenim res a perdre, no ens aixequem per parar-los els peus. Davant d’aquesta pregunta, tenim l’obligació d’analitzar la situació de la joventut envers la política, i més concretament la política rupturista.
Si observem més enllà del nostre ambient estrictament militant, ens trobem amb una desafecció completa per la política i una gran desconfiança per qualsevol projecte que aposti per un canvi social. Es fa més que evident l’impacte de la ideologia burgesa en el si de la joventut i les dificultats per acceptar alternatives que no vinguin imposades pels mitjans del sistema.
La ciutat de Reus n’és un exemple.
Podem fixar-nos, en qualsevol dels aspectes, ja sigui l’oci, la cultura, o l’acció política, i veurem immediatament les dificultats que posa l’Ajuntament als i les joves que volem superar les directrius i els marcs imposats, i com aquest reprodueix els interessos del capitalisme.
En aquest article ens centrarem en el que fa referència a l’oci.
Uns mesos enrere alguns membres de CIU ens deien al jovent de Reus que havíem d’estar orgullosos de la nostra ciutat perquè havia esdevingut un referent en l’oci nocturn.
Reus ha augmentat quantitativament el nombre d’espais i locals de festa en els últims anys, és cert. Però de quin oci ens parlen?
Actualment a Reus els únics espais d’oci que podem trobar són discoteques i pubs que tan sols serveixen per a desconnectar durant una estona de la llarga setmana d’explotació laboral a base d’una bona festa. En aquests espais la festa es basa en una música completament buida de contingut, o en el pitjor dels casos amb un contingut marcadament sexista.
A més, aquests espais estan restringits a una part del jovent, ja que amb un atur juvenil superior al 50% la majoria de joves no ens podem permetre passar una nit de festa en un local on les copes costen quasi 10€.
En conclusió, veiem quin és l’oci pel qual ens diu l’Ajuntament que hem d’estar orgullosos: el de l’alienació, el sexisme i els preus alts.
Però això no ens hauria de sorprendre, ja que és normal que l’oci que creen les empreses privades vagi destinat al màxim benefici i a l’alienació del jovent. El més preocupant és que davant d’això, l’Ajuntament, a més de dir-nos que aquest és el model correcte d’oci, ens nega qualsevol possibilitat de crear cap alternativa que parteixi des de la nostra òptica netament juvenil.
Cada vegada són més grans les restriccions que ens imposen quan intentem organitzar una festa popular que no es subordini als interessos de les empreses privades i en la que el jovent podem gaudir lliurement sense perjudicis de cap tipus, amb una música que trenqui amb el rol de “Los 40 principales” o els “Hits del verano” i amb uns preus assumibles per a les butxaques dels joves de classe treballadora.
Les restriccions les podem trobar quan intentem potenciar l’oci al carrer o bé en sales municipals en les quals les condicions exigides fan inassolible qualsevol projecte creat des de l’autogestió juvenil.
Fruït d’aquesta oposició respecte l’autoorganització del jovent que manté l’Ajuntament, podem veure com ha quedat el panorama a la nostra ciutat, en el qual és quasi impossible trobar cap tipus d’oci alternatiu al que ens ofereixen les empreses.
A poc a poc, els limitats concerts dels que podíem gaudir uns anys enrere s’han anat esvaint, i per ara només podem trobar les Barraques de Reus, les quals cada cop es veuen més amenaçades per les retallades en els ingressos que hi destina l’Ajuntament, i pels rumors sobre la seva possible desaparició que van llançant des de les esferes properes a aquest.
Davant d’això, cal que els i les joves ens activem com a subjecte col·lectiu crític i siguem capaços de crear un moviment juvenil fort i articulat a la ciutat de Reus, que agrupi totes aquelles entitats que es veuen perjudicades per les restriccions de l’Ajuntament. I que a poc a poc vagi creant les condicions
per a fomentar un oci alternatiu amb els nostres propis espais.

David Puig

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s