27-F, UNA VAGA NECESSARIA

«Que vivan los estudiantes
que rugen como los vientos
cuando les meten al oído
sotanas o regimientos,
pajarillos libertarios
igual que los elementos.
Caramba y zamba la cosa,
que vivan los experimentos.»
Violeta Parra

 

La difusió d’un nou dia de vaga general d’estudiants el 27 de febrer arriba estrany.
Per començar perquè a aquestes alçades de curs altres anys les nostres universitats ja portaven una o dues jornades de vaga (Aquest curs s’han convocat “vagues” però a Tarragona només s’ha fet a través de sindicats còmplices del gradual desmantellament de la Universitat Pública i per tant, no em prenc la molèstia de comptar-les com a tal). També els rumors i la idea d’una possible vaga indefinida d’estudiants pel febrer de 2015 fa que  sorgeixin dubtes, sobretot per la poca activitat fins ara mostrada pels sectors estudiantils més crítics. I per acabar, a la ciutat de Tarragona, aquesta convocatòria només es seguirà a nivell dels instituts de secundària, sent la URV l’única Universitat dels Països Catalans que no farà vaga, però sí que durà a terme una jornada de lluita.
Algunes persones pregunten per què és la vaga del 27-F? Contra què protesta?
La situació de la universitat pública i de l’ensenyament al nostre país és tan dramàtica que ràpidament podríem canviar la pregunta. Contra què no va? Què salvaríem de l’ensenyament i de les nostres universitats? Atacs al català com a llengua vehicular, retallades premeditades, precarització de les condicions de treball de docents i treballadores, repressió sistemàtica contra l’oposició estudiantil (multes a dit a Tarragona i a molts altres llocs, detencions a membres del SEPC i d’Assemblees de Facultat a Barcelona), tancament de línies d’estudi, processos judicials contra professors per assetjament sexual, augment continuat del preu de les matrícules i un llarg etcètera de motius pels quals l’àmbit educatiu hauria d’estar en peu de guerra permanent.
Contra qui? D’on prové això? Doncs de molts llocs diferents i del mateix lloc a la vegada. L’Estat espanyol vol trencar la solidaritat cultural que simbolitza la llengua arreu dels Països Catalans, les retallades de CIU provenen d’aquells que s’han deixat governar quan els hi sortien els comptes a final de mes i que ara fan veure que lideren quelcom anomenat procés nacional i Europa deix de ser multicultural i “estupendament” democràtica
i col·lecciona esclaus en forma de països. Com deien a Argentina el 2001, que se vayan todos!
Per què lluitem? Doncs lluitem perquè l’educació sigui un dels pilars fonamentals del nostre país i no ho siguin pas els macroprojectes turístics
que ens volen imposar com el Bcn World (que per cert, ni estarà a Barcelona ni serà assequible per tot el món), lluitem per retornar la dignitat a la Universitat que tant va lluitar contra la dictadura franquista, lluitem perquè ningú no es quedi fora dels centres educatius per qüestions econòmiques o socials, lluitem perquè la veritat es deixi de subhastar a les classes com un producte més del gran aparador on estem instaurats/des, lluitem perquè fer classes al carrer no sigui considerat un acte reivindicatiu si no una altra forma de créixer i socialitzar-se, lluitem perquè volem aprendre en català, lluitem perquè la unitat popular sigui l’antídot contra aquells que creuen (no pensen, pensar requereix l’ús de la raó) que existeix sobirania i  democràcia dins el sistema econòmic capitalista, lluitem…
Y llega el día de la huelga.
En 4 sitios de Tarragona la actividad estudiantil empieza antes de lo normal.
A las 7:30 ya hay alumnos de los institutos Martí Franquès y Pons d’Icart delante de sus centros, así como del Campus Catalunya y del Campus Sescelades, a nivel universitario.
Todos con un mismo propósito, pero diferentes métodos. El propósito es informar al resto de compañeros y compañeras de los centros citados para que estos se sumen a la manifestación convocada a las 11:30 en la plaza Imperial Tarraco, y en el caso de los institutos de secundaria, que se sumen a la huelga.
Ya son las 9:00 de la mañana y los estudiantes de secundaria y bachillerato són los que levantan el tono, o eso es lo que parece indicar el suceso que contare ahora.
Los alumnos que estaban en el Martí franquès van a dar apoyo a los del Pons d’Icart, dado que allí, los profesores no quisieron cambiar el día de examen, y obligaron a un gran número de estudiantes a asistir a clase prohibiéndoles el derecho legítimo a huelga. Y solo para hacer un examen marcado por el currículo, esa que tanto daño hace al profesorado, sobrecargándolo de trabajo, y al alumnado, idiotizándolo.
Al llegar a la puerta del Pons y empezar a hacer piquetes informativos, intentando hacer entender a los compañeros/ as que debían oponerse al examen, o por lo menos mostrar un malestar por la obligación de asistir un día de huelga, la Guardia Urbana se acerca a tres chicos pidiéndoles la identificación porque estos estaban fumando en la puerta del instituto, sin darse cuenta de lo irónico de la situación, ya que uno de los policías
también fumaba. La reacción de otros compañeros/as fue filmar con sus móviles la situación y la respuesta de la policía evidentemente, fue pedir los móviles y borrar dicho material.
No hace falta decir que el cuerpo policial fue autoritario, prepotente, y como no, impune en su actuación represora.
El registro de los 3 chavales acaba con el incauto de unas canicas que llevaba uno para jugar con sus amigos.
Ya son las 11:30h en la imperial, la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) está en la sucursal de Catalunya Caixa evitado que abran, y los  estudiantes, estamos en la rambla esperando a que lleguen más estudiantes, pero nadie se acerca a los compañeros de la PAH (Cuando nos daremos cuenta que estamos en la misma lucha?). Las 11:40 y muy pocos estudiantes; “se puede hacer un partido de futbol contra la policía”, dice uno, comparando el número de unos y otros.
Las 11:45 y debemos ser ya unos 200 estudiantes, 120 de secundaria y el resto universitarios. Comenzamos a marchar, los megáfonos que no arrancan canticos y la gente no sabe si empezar a caminar o no. finalmente se sale y los megáfonos se hacen escuchar, empezando con fuerza pero a los 100 metros se hace un silencio, verdaderamente no parece una manifestación de estudiantes cabreados/ as.
Hay grupos preparados para salir a pintar sucursales bancarias y lo que haga falta, se pinta, se grita intermitentemente.
Llegamos al Pons y se lee una crónica explicando que compañeros están dentro obligados a hacer exámenes, se aplaude, se grita un poco y “seguim fent via”.
Camino a la Universidad, los bomberos pasan y apagan una papelera que nadie se había enterado de que estaba ardiendo, nada importante. Llegamos a la universidad, donde se lee un parlamento muy claro, el cual explica la situación de la educación actual y surgen caticos desde adentro de la gente, lo que se había callado en la marcha.
Piel de gallina y muchos rostros serios.
Se acabó la manifestación y la jornada de huelga en Tarragona. Para algunos no existió, para otros fue un día más de gritos y paseo. Por la tarde llegan noticias de Barcelona, donde ha habido enfrentamientos entre la policía y grupos de estudiantes, además de más de cien identificaciones.
Seguirem defensant l’educació pública, a les aules i al carrer!
Mark Aureli i Dorizan le zori

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s