L’evolució del Casal Popular Sageta de Foc

El Casal Popular Sageta de Foc canviem de lloc, canviem d’estructura, ampliem espais, ampliem ofertes, redefinim el concepte mateix de Casal, en resum, evolucionem. El Casal és l’espai físic on es recull l’activitat que els diversos col·lectius fem. El Casal és les restes fòssils que queden després de l’activitat. Al casal ens hi concentrem abans i després d’una mani, hi fem les reunions, hi passem estones agradables, ens hi discutim, planegem com respondre davant la detenció d’una companya, hi celebrem sopars, hi quedem amb les amigues… El Casal és una eina centralitzadora al servei de molts col·lectius de la ciutat que treballem per canviar aquesta societat en benefici de les dones explotades pel patriarcat, de les nacions treballadores oprimides, contra el Capital.

En la mesura que el contrapoder que fa anys que estem construint conscientment a Tarragona es va consolidant i enfortint, les estructures que en són conseqüència també es veuen enfortides. Consolidar i enfortir el casal Popular Sageta de Foc és de gran importància, serveix per catapultar amb més força les lluites polítiques i socials en benefici dels oprimits. El Casal Popular Sageta de Foc està integrat en una estratègia superior, la creació, consolidació i enfortiment d’un contrapoder popular.

Les organitzacions revolucionàries som conscients de la importància que té el Casal, que tenen les cases ocupades, per a la dinamització i cohesió de les lluites. El Casal té la capacitat d’arrelar al barri, d’atraure veïns i veïnes, de fer terrenals les consignes revolucionàries. La burgesia també n’és conscient. Quan els espanyols van anar a envair Cuba el primer que feien era destrossar el temple, el lloc on s’hi acumulaven els excedents col·lectius, el gra, on s’hi feien les celebracions, on ploraven els morts; això destrossava la moral dels oprimits i la derrota arribava fàcilment. Els poders opressors sempre han atacat els símbols col·lectius dels oprimits per a robar-los-hi la identitat. Els catòlics sempre han atacat les mesquites. El panteó d’Atenes com a símbol identitari ha estat des de segles escenari de lluites com a cristal·lització de la identitat de tota una nació. Hitler va voler acabar amb tot l’art jueu ja que podia matar mil jueus però es tornarien a reproduir, si eliminava els seus referents culturals els podia arribar a eliminar com a poble. La burgesia espanyola ataca el català. La burgesia basca ha acabat amb Kukutza III. CiU ha acabat amb el Casal Popular de Gràcia. La burgesia sap tant bé com nosaltres que el Casal Popular és una eina fonamental al servei de les classes populars i no dubtarà en destrossar-lo.

El nostre temple, el Casal Popular Sageta de Foc, aquesta illa socialista enmig d’un mar capitalista conté un munt de contradiccions. Paguem un lloguer, la llum a Endesa, la militància no podem dedicar-hi tot el temps que voldríem perquè prèviament estem explotades assalariadament, haurem d’acceptar que hi entrin inspectors de la legalitat burgesa, pagarem salaris que per definició de salari mai podà ser just, venem mercaderies que són producte de l’explotació,… tindrem els típic problemes que en altra escala també tenien el Che, Lenin, Preobrazhenski, les actuals Cuba i Veneçuela,… com construir el socialisme enmig del capitalisme? En tot cas seguim acomplint la funció fundacional que dóna sentit a l’existència del Casal: som una arma al servei de les classes populars contra la burgesia. La realitat no és pura, la pràctica mana.

A Tarragona no hi ha només el Casal Popular Sageta de Foc com a locals al servei de la lluita del poble treballador català, hi ha altres locals com els de la CGT, Co.bas, Ateneu Alomà que també contribueixen a la consolidació i expansió del poder popular. Al Camp també s’estan consolidant nous Casals com el de Torredembarra, La Canonja, Cambrils, Montblanc, Falset, Reus, Riudoms, i altres que em pugui deixar.

Cal potenciar la integració de lluites immediates, les lluites espontànies i aparentment aïllades en una estratègia superior de lluita. Una lluita a llarg termini per a la conquesta del poder. Animem a totes les lluites veïnals, a tots els sectors en lluita, a les assemblees feministes, a les aturades, als obrers en vaga, a les estudiants que no dubtin en utilitzar el Casal com una eina al seu servei. El Casal Popular Sageta de Foc és una eina de combat, és un embrió del que ha de ser la futura societat, desenvolupem-lo!

Jordi Romeu, militant d’Endavant (OSAN).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s